5 grunner til at Recovery skal hete Gjenvinning.

image-asset-2-6

Recovery tar psykisk helse feltet med storm. Takk og pris, tenker jeg. Jeg har tro på dette med menneske før diagnose og å jobbe for å bli skipper i eget liv. MEN: Jeg liker ikke at det norske ordet som har satt seg er «Bedringsprosesser». Det er det flere grunner til:

1.     Jeg vil ikke alltid være i en «prosess». Det høres så slitsomt ut. Jeg har jo allerede vært i en prosess. Jeg vil være fri.

2.     Det handler om å gjenvinne min identitet. Jeg skal ikke definere meg selv utfra diagnose, men som menneske.

3.     Jeg skal gjenvinne motet til å kjenne at følelser ikke bare er varselsignaler, men at livet også er fylt med følelser. Jeg skal gjenvinne troen på at det ikke er sykt å føle!

4.     Ved å ha gjenvinning som det norske ordet, som også er viktig utfra recoverytenkning er at det er jeg som eier mitt liv. Det er jeg som er skipper i mitt liv, og hjelperen skal mer ha en los-funksjon.

5.     Dette vil også føre til tjenesteytere som i mye større grad skal jobbe for å styrke meg som menneske og dermed gjøre seg selv mest mulig overflødige. Dette betyr ikke å bli avskåret fra tjenester, men muligheten til å kunne takke nei hvis jeg blir sterk nok til å stå alene. 

Det er like fullt noen hensyn å ta i forhold til dette.

Jeg var heldig som ikke ble syk før jeg ble 20 år. Jeg hadde fått bygget min identitet før jeg ble syk. Jeg mistet riktignok min identitet på de årene jeg var på sykehuset, men jeg hadde en identitet å gjenvinne. Mange mennesker blir syke og/eller begynner å ruse seg så tidlig at de ikke har fått bygget sin identitet før alle følelser er blitt symptomer og varselsignaler.

Det må være mer rom for identitetsbygging for å lykkes med Recovery, eller Gjenvinning. Hva skal de gjenvinne dersom de aldri har fått bygget seg en identitet?

Jeg er usikker på om identitetsbygging skal skje i helsevesenet. Jeg mener helt klart at helsevesenet må være flinkere å hjelpe mennesker ut i ordinære aktiviteter enn de er i dag. Svaret i psykisk helse er altfor ofte et «kor for psykisk syke», «trening for psykisk syke», «turgrupper for psykisk syke». Vi vet alle at mennesker med psykiske skavanker ikke går annerledes enn andre mennesker, derfor spør jeg meg hvorfor?

Aktivitetssentre kan være fint. Like fullt er de med å fremelske disse gruppene. Det burde være mye mer fokus på å bruke disse til å få bygge seg opp, for deretter å kunne delta i aktiviteter som allerede finnes. Altfor mange slike aktivitetssentre bidrar til at vi som brukere definerer oss som «annerledes». I stedet for å «normalisere» og fremelske styrken i de kampene vi har vært igjennom blir «oss» og «de» opprettholdt med møterom, pauserom og til og med egne toaletter for ansatte.

Gjenvinning forbindes i dag med avfallshåndtering. Jeg vil innføre ordet i helsefeltet og fylle det med en annen positiv betydning. Fordi:

Jeg vil gjenvinne min identitet.

Jeg vil være annerledes enn «alle andre». Hvorfor?

Fordi vi ALLE er annerledes, det er jo nettopp det som er så flott! Dessuten er alle andre er opptatt.

Derfor skal jeg være MEG!

image-asset-3-5

2 thoughts on “5 grunner til at Recovery skal hete Gjenvinning.

 1. Elin Thorsen says:

  Jeg liker veldig, veldig godt refleksjonene, holdningene og kunnskapen din. Jeg har over 25 års erfaring fra sosial – og omsorgsfeltet, er utdannet sosionom, coach og traumeterapeut , og tenker mye likt deg.

  Helsefeltet har skylapper på, det ville skje mye spennende om de tok skylappene bort og orienterte seg ut i den virkelige, sosiale verden.
  For meg er recoverytankegangen på helsefeltet keiserens nye klær, slik har vi tenkt innen sosialfaget i flere tiår. Ordet bedringsprosesser er en ny innpakning av maktforskjeller på sykdomsfeltet. Noen skal bedres av andre. Vi trenger livgivende ord som uttrykker likeverd. Jeg har arbeidet etter prinsipper for empowerment og selvheling i mange, mange år, og har bygget ned og revet gjerder i hele min karriere. Det er lett når du vil. Det finnes bare vi og oss. Jeg har sett psykiatrien fra innsiden, som voksen pårørende, og det skremte vettet av meg. Har aldri hverken før eller etter følt meg så liten og ribbet.

  Gjenvinning er et fabelaktig ord. Selv har jeg både bygget identitet og gjenvunnet identitet som voksen, jeg har også vært sårbar. Hvem har ikke det?

  Takk for at du er du Linda.
  Sender deg en varm tanke i dag,
  beste hilsen Elin

 2. Jenny Fagerheim says:

  Jeg er veldig enig i begrepene dine. Det fokuseres altfor mye på begrensninger og altfor lite på faktiske muligheter, styrker og evner. Det må være lov å føle og reagere, selv om det kanskje bare er i en kort periode som kan være pause fra en depresjon som hjelperne er så vant til å se at det er den de har normalisert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *