Er du psykisk forkjøla?

Kinesisk ordtak

Skrevet av Linda Øye.

La oss gå sammen om Normalisering av galskap.

Jeg har drevet Fra offer til kriger i 5 år nå. I løpet av disse årene har vi hjulpet 33 mennesker tilbake til skole og arbeid.

Når folk spør hva vi jobber med har dette mer og mer vrient å forklare gjennom årene, og i møte alle mennesker vi har hatt gjennom våre kurs.

Noe av vår suksess er at vi verken setter søkelys på hva de feiler eller hva de har gjort før. Vårt fokus er: Her er du. Hva drømmer du om?

Jeg har tidligere skrevet et innlegg der jeg stiller spørsmål om vi noen gang vil få en psykiatri som kun hjelper oss med det vi feiler.

Jeg mener at noe av kjernen til at vi stopper opp er at psykiske lidelser blir presentert som en endestasjon. Jeg husker mine 9 år på psykiatrisk avdeling som håpløse. Håpløse i ordets rette forstand. Jeg fikk beskjed om: Linda du ER manisk depressiv og må lære deg å leve med symptomene. Jeg møtte kun kronikerne, og ble selv en av disse. Jeg møtte aldri de som ble friske, for det var en taushetsplikt som hindret slikt.

Nå har jeg innført flere ord for våre krigere og mennesker jeg møter. Jeg sier at jeg normaliserer galskap og hjelper mennesker til en reell deltakelse i samfunnet. Jeg har sett at både jeg og de jeg treffer er akkurat gale nok til å være normale.

Det er endestasjonstenkningen som er feil.

Alle mennesker blir psykisk syke, men ikke alle får en psykisk lidelse. Det er rart at vi i 2020 ikke er kommet lengre enn at vi ser det og dermed fortsatt lager et unødvendig stigma og redsel for «de gale» og «de farlige». Her må jeg over til de andre begrepene jeg har skapt for å få mennesker til å snakke om denne tabu sykdommen.

Hodebetennelse

Hodebetennelse er et begrep vi bruker flittig. Både i Fra offer til kriger og som jeg også bruker i private settinger. Det er nemlig slik at dette gjør det ufarlig å snakke. Når mennesker tar kontakt med meg og sier: Linda, jeg har hodebetennelse. Da viser det seg ofte at det bunner i noe praktisk som har ballet på seg til å bli grubling som stjeler nattesøvn, nedstemthet og noen ganger angst. Det kan være en ubetalt regning. En krangel med familiemedlemmer og/eller partner, dårlig samvittighet for å besøke et menneske for sjelden. På denne måten får vi løst dette på en rask måte, og med nattesøvnen på plass er ofte hodebetennelsen borte.

Psykisk forkjølelse

Jeg drømmer om at vi skal snakke om psykisk forkjølelse. Noen ganger er vi snufsete, men kan gå på arbeid.

Andre ganger trenger vi en egenmelding med noen dager godt under teppet. Gjerne med en kopp kakao med en hyggelig film. Egenomsorg og å ha selvmedlidenhet er helt ok, ja til og med undervurdert i en forkjølelse.

Noen ganger er det influensa. I de tilfellene er det helt selvfølgelig å ta kontakt med fastlegen for hjelp.

Normalisering av galskap

Summen av dette er for meg normalisering av galskap. Jeg ser at mennesker tør å snakke når de blir psykisk syke, på linje som når det er kroppslig. Det er forbigående. Det gjør det lettere å stå i.

Neste mål er at vi får normalisert galskap nok til at vi ikke trenger egne sykehus for tankene og følelsene våre. Vi trenger en avdeling på det somatiske. Hvem vet? Kanskje vi blir kvitt både hjelpekåtheten som råder i psykiatrien. Får ned medisinbruk. Bruk av mekanisk tvang, og mitt største håp er at vi får øket forventa levealder for oss med psykiske lidelser. En hodebetennelse og en psykisk influensa er forbigående, på lik linje med en blindtarmbetennelse og en influensa.

Bare man får hjelp i tide.

drc3b8mmefangerjpg-3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *