Jeg har vært på toppmøte med statsministeren og helseministeren

image-asset-25

image-asset-1-14

I dag har jeg vært på toppmøte om kvalitet og variasjon i representasjonsboligen i Oslo. Invitert av statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie. Det var utrolig hyggelig da invitasjonen kom og dagen har vært utrolig spennende. Det er faktisk ikke første gang jeg er blitt invitert av en helseminister til et slikt møte. Eller… jo et toppmøte har jeg ikke vært på, men da Anne-Grete Strøm-Erichsen var helseminister ble jeg invitert til rådslag. Jeg var derfor ekstra spent for dette toppmøte. Ville det kun være et flott ord og en reprise fra sist? Det ble det heldigvis ikke. La meg bruke noen avsnitt på forrige gang.

Jeg mener på at det var i 2010 hun innkalte til rådslag om «Kvalitet i tjenestene». Jeg var i alle fall på innlagt på sykehuset i den tiden og fikk lov av sykehuset å dra dersom jeg hadde med en ledsager. Det fikset jeg selvfølgelig: «Tenk at helseministeren ønsket råd fra MEG(!)» Jeg som faktisk da var mye inn og ut av psykiatrien, som pasient. Jeg var utrolig spent og stolt!

Skuffelsen ble stor da det viste seg at hun kun hadde tid til å åpne rådslaget. Hun skulle nemlig til slottet for å spise middag med Prins Philip, som da var på Norgesbesøk.

Jeg skriver ikke dette for å henge ut Anne-Grete Strøm-Erichsen, men fordi at det er betegnende på den utviklingen betydningen av erfaringskompetansen har hatt kun på relativt få år.

Helseminister Bent Høie har tidligere besøkt Fra offer til kriger, i tillegg satt jeg i hans ekspertutvalg som representant for psykisk helse og rusvern. Jeg ivaretok stemmene til psykisk helse på den beste måten jeg kunne.

Tilbake til i dag.

Jeg våknet litt før vekkeklokken skulle ringe til en sms fra SAS som fortalte meg at mitt fly var kansellert og jeg var booket over til et senere fly. PANIKK!! Men kun et lite øyeblikk, da å være katastrofetenker har sine fordeler. Jeg er forberedt på slike ting. Alltid. Jeg ringte SAS og sa som sant er: «Jeg kommer sikkert aldri til å si dette igjen, men kan dere booke meg over til et tidligere fly, for jeg har faktisk et møte med selveste Statsministeren som jeg mister dersom det ikke lar seg gjøre.» Mannen på kundeservice må også få en linje her, for han var fantastisk og fikset det uten noe stress. Jeg måtte kaste meg rundt for å nå det, men jeg kunne i alle fall nå det.

Jeg hadde også avtalt et hyggelig møte med Anders Gaasland på Pascal før møtet, slik at vi kunne dra sammen. Anders er en klok mann, som jeg er heldig å ha fått jobbet sammen med ved flere anledninger tidligere. Jeg kunne ikke fått en bedre opptakt.

Da vi ankom representasjonsboligen var det flere hyggelige, kjente ansikter. Jeg fikk så mange gode klemmer og mange gode ord. Mange kjekke gjensyn.

Statsminister Erna Solberg åpnet toppmøtet og Helseminister Bent Høie hadde en presentasjon av innlederne. Det var dyktige innledere som sa noe om kvalitet og variasjon. Hvordan kan tallene variere såpass fra sted til sted? Har dette med kvalitet å gjøre? Det var inndelt i grupper etter fagområder. Somatikk (som er det «vanlige» sykehuset for kroppslige plager, for dere som ikke er kjent med disse ordene) og psykisk helse og rus. I tillegg egne grupper for barn og unge.

Vi hadde gode diskusjoner ved vårt bord. Jeg er så glad for at flere løftet ting som jeg er enig i, i tillegg som jeg fikk gehør for noen av mine tanker. Noe av det jeg synes er viktig for kvaliteten i psykisk helse er beskrevet under bildet her:

image-asset-2-8

 

         Valgfrihet tilpasset menneskets ønske.

         Holdningsskapende arbeid og fokus på blinde felt hos fagfolk.

         En snuoperasjon på måleverktøy som skal indikere hva som faktisk er gode tjenester. Vi mangler målinger som viser oss som kommer oss.

         Antall liggedøgn er ikke en indikator på kvaliteten i tjenesten. Jeg er helt enig med Jan Magne Sørensen som sa at vi må ha mer innhold i tjenestene og mindre oppbevaring. Kvantitet er ikke det samme som kvalitet!

         Vi må ha en dreining fra «oppdragelse» til behandling i institusjonene. Her må man lære fra de som er flinke.

         Lære en del fra somatikken. Hva er overførbart? Og ikke minst hva som ikke er det! For eksempel kan en «ikke møtt» time i somatikk bety at smerten er gått over, mens det i psykisk helse og rus kan bety det stikk motsatte: At smerten er blitt såpass stor at en ikke kommer seg ut fra hjemmet sitt og det er akkurat DA en trenger tjenestene mest!

         Vi må også se på språket i lovverket til både psykisk helsevern og barnevernsloven (som heldigvis også ble løftet frem). Språket i disse to lovverkene legger til rette for subjektiv tolkning. Slik kan man ikke ha i 2 lovverk som har myndighet til å gripe inn i menneskers liv med tvang.

Hele dagen har vært topp!

Da jeg spurte statsminister Erna Solberg om å få ta bilde sammen med henne var det utrolig hyggelig at hun sa: «Jeg har sett deg før. På filmen til landsmøtet vårt.»

Ja, jeg smiler enda og tenker at helseminister Bent Høie igjen viser at han kan stå for å si at han vil lage: 

«Pasientens helsetjeneste».

Jeg venter spent på fortsettelsen og tar gjerne imot flere invitasjoner.

image-asset-3-7

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *