Category Archives: Aktuelt

Hvem skal fortelle meg at min barndom er tapt?

Av: Linda Øye, gründer og utvikler av Fra Offer til Kriger AS I ni år levde jeg på lukket avdeling i psykiatrien. I ettertid ser jeg at et rom uten utsikt kan gi mye innsikt. Jeg har gått fra å være kronisk suicidal til å til tider være en livsnyter. Nå skal du få høre…

Møt våre investorer.

Jeg ser via sosiale medier og henvendelser at det er oppstått en tanke om at Fra offer til kriger er meg, Linda Øye alene. Jeg ønsker derfor å presentere resten av Fra offer til kriger. Denne gangen investorene.

Jeg må ta dere tilbake til slutten på 2016. Jeg var da alene på teamet, med en kursholder ansatt på timer. Da jeg fikk regnskapstallene innså jeg at jeg har skapt en bedrift. Jeg så at jeg har utviklet en metode som funker for å hjelpe mennesker til å nå sine drømmer og mål.

Vil vi noen gang få en psykiatri som behandler oss kun for det vi feiler?

I sommer var jeg på sykebesøk i Stavanger og jeg så at de hadde skrevet «Psykisk Helse» over hovedinngangen. Jeg mener dette er en fallitterklæring og en bekreftelse på at psykiatrien ikke lengre er en spesialisttjeneste. Dette skiltet burde stå på vei ut av sykehuset. Psykisk helse er ikke sykt. På somatiske sykehus står det ortopedisk osv. Å skrive «Psykisk helse» i stedet for psykiatri er som å skrive «Gymsal» i stedet for ortopedisk.

Hva om barnet DITT blir den frykta narkomane eller syke?

Mange hyller Petter uteligger seriene som sendes på TV2 og mange digger Per Fuggeli når han snakker om å bry seg om «flokken sin». Når denne saken blir omtalt med lenker tilbake til bekymringer fra 2014, og vi kan lese at: «Naboene har sendt inn bekymringer for hvilke konsekvenser planen vil ha for nærmiljøet og hva det vil bety at boliger for personer med rus- og psykiske problemer ligger så nær skole og barnehage.»Når det var flykningekrise snakket man varmt om å hjelpe folk der de er, men når det er mennesker i vårt nærmiljø ønsker man dem lengst mulig bort fra andre mennesker. Er ikke det et paradoks?

Når blir egentlig erfaringer godtatt som kompetanse?

Jessica Ryan skriver: Hvordan er det meningen at man skal kunne bygge et verdifullt liv i et samfunn hvor man er stemplet som verdiløs på bakgrunn av psykiske lidelser? Vel, i første omgang må man nekte å godta stempelet som samfunnet setter på en, men da må man ha en viss følelse av egenverdi. En av de viktigste måtene man kan opparbeide seg en form for egenverdi, et godt selvbilde og ikke minst en identitet er gjennom å ha en jobb som man elsker, og som man er stolt av. Hvordan er det meningen man skal få dette når man ikke får sjanse på jobbmarkedet med mindre man velger å jobbe gratis? Hadde DU likt å gjøre det?

La vær med å sykeliggjøre livet!

Linda Øye skriver: Jeg hører om at barneidrett ikke skal dreie seg om vinnere, og noen lag kan ikke vinne med mer enn x antall mål. Vår generasjon tror at dette bidrar til å unngå å skape vinnere og tapere. Like fullt er kaller vi neste generasjon for «Generasjon prestasjon». Det er vel det klareste tegnet på at vi er på avveie med denne tenkningen? Vi snakker om fraværsgrenser, nasjonale prøver og kunnskapsnorge.

Jeg har vært på toppmøte med statsministeren og helseministeren

Jeg våknet litt før vekkeklokken skulle ringe til en sms fra SAS som fortalte meg at mitt fly var kansellert og jeg var booket over til et senere fly. PANIKK!! Men kun et lite øyeblikk, da å være katastrofetenker har sine fordeler. Jeg er forberedt på slike ting. Alltid. Jeg ringte SAS og sa som sant er: «Jeg kommer sikkert aldri til å si dette igjen, men kan dere booke meg over til et tidligere fly, for jeg har faktisk et møte med selveste Statsministeren som jeg mister dersom det ikke lar seg gjøre.» 

Vi hadde gode diskusjoner ved vårt bord. Jeg er så glad for at flere løftet ting som jeg er enig i, i tillegg som jeg fikk gehør for noen av mine tanker. Noe av det jeg synes er viktig for kvaliteten i psykisk helse er:

Å leve med to hukommelser -i utakt.

Gjesteblogger Hanne Line Wærness skriver: Tenk deg at minner er fortrengt i over 30 år. Tenk deg at dette er sterke minner om traumer i tidlig barndom. Og så dukker de plutselig opp og påberoper seg en plass i hukommelsen din. Det er ikke bare-bare å slippe dem til sånn helt uten videre. Det kan bli litt utakt av sånt.

Har du opplevd å møte deg selv i døra? At du opplever noe som gjør at du tenker «dette har jeg opplevd før»? Som et slags deja vu?

Nå er livet her! Jeg vil være med!

Gjesteblogger denne gangen er Tone Winnem. Av og til får jeg tilbakemeldinger som rører. Dette er hennes: Utrolig hva man får til etter man bestemte seg for å være en kriger! Mye har skjedd siden du holdt foredrag i Eidsvoll i fjor høst! Jeg har vist meg selv i ettertid at det går ann og ha psykiske utfordringer og leve et liv samtidig. Noe jeg trodde var umulig en periode. 
Nok en gang takk for at du vekket et håp i meg😊